Öncelikle belirtmek gerekir ki bir kişinin Check Up yaptırması için hasta olmasına gerek yoktur. Bunu hayatımızda rutin bir kontrol olarak yerleştirmemiz gerekmektedir. Bunun nedenlerini yazımızda açıklayacağız.
CHECK UP NEDİR?
Check Up, amacı itibari ile sağlık sorunu olmayan bir kişinin, olması muhtemel hastalıklarını zamanında ve erken dönemde tespit edilmesini ve buna karşı önlem alınmasını amaçlayan bir sağlık taramasıdır. Bunu yaparken yaş, kalıtım ve çevresel faktörler dikkate alınarak yapılır.
İnsan hayatında erken teşhis edilememiş ve ileri evrelere geçmiş sağlık sorunları hem hastayı hem de ailesini çok yıpratıcı bir sürece sokmaktadır. Bu açıdan aile öyküsü olan kişilerde yılda bir kez sağlık taraması yapmasında çok fayda vardır. Erken teşhis ve ardından planlanan tedavi hayat kurtarıcı olabiliyor.
CHECK UP’IN KAPSAMI NEDİR?
Check Up, bir kişinin yaptıracağı tahlil ve tetkiklerden oluşan bir sağlık incelemesi değildir. Hastalık meydana geldikten sonra yapılan tetkikler de check up değildir. Bu süreç hasta ile yapılan görüşmelerle daha sağlıklı verilerin ortaya çıkarıldığı bir süreçtir.
Check up, doktorun hasta ile yaptığı ön görüşmeler, laboratuvar ve radyolojik tetkikleri doğrultusunda yapılan bir değerlendirmedir. Kişinin yaşamı, beslenme tarzı, alışkanlıkları ve ailevi riskler göz önünde bulundurarak hastanın sağlık durumu değerlendirilir.
Yapılan check up sonucuna göre herhangi bir risk durumu var ise bu ilgili kişiye açıklanır. Dikkat edilmesi gereken konularda aydınlatılır. Tedavi gerektiren bir durum var ise bunun planlaması yapılıp kişi doğru tedaviye yönlendirilir.
CHECK UP NEDEN VE NE ZAMAN YAPTIRILMALIDIR?
Check up, bir kişinin hayatında hastalığa dönüşebilecek risklerin tespiti için oldukça önem arz ediyor. Bunula beraber yakalanılmış bir hastalık mevcut ise bunun erken teşhisi ve tedavisi için çok önemli rol oynar.
Check up yaptırmanın belirli bir zamanı yoktur. Ancak, erişkin yaşlardan itibaren herhangi bir sağlık problemi olmasa dahi yılda bir kez yaptırılması çok önemlidir. Sağlık kontrollerinin düzenli yaptırılması doktorun değişen sağlık risklerini değerlendirmesi açısından da önemlidir.
CHECK UP NASIL YAPILIR?
Check up’tan sorumlu olan doktor daha önce varsa kullanılan ilaçlar ve yine varsa geçirilen hastalıklar konusunda sorular sorarak bilgi alır. Bu çerçevede check up’ın kapsamı belirlenir. Kişinin check up’a gelmeden kullanması veya kesmesi gereken ilaçlar varsa doktor tarafından bilgilendirme yapılır.
Sağlık kontrolü yaptıracak kişi randevu günü aç karnına (8-10 saat arası bir açlıkla) check up’ın yapılacağı merkeze gelir. Burada kan ve idrar tahlilleri alınır.
Kişinin yaşı ve cinsiyetine göre PSA testi gibi tetkikler gerçekleştirilir.
Check up sonuç süresi panel içeriğine göre farklılık gösterebiliyor. Sonuçlarınız check up panel içeriğindeki tetkiklere bağlı olarak aynı gün içerisinde veya takip eden günlerde hazır oluyor.
Daha fazla detaylı bilgi için laboratuvarımızı arayabilir veya bizi ziyaret edebilirsiniz. İletişim bilgilerimiz için tıklayınız.